Minden amit tudni akartál a Fjallraven Kanken hátizsákról
Oldal kiválasztása

Minden amit tudni akartál kedvenc hátizsákodról

Manapság nem lehet úgy végigmenni Pest belvárosán, hogy ne láss legalább egy Kanken hátizsákot valakin. Nagyot megy a Fjallraven modelje, azonban sokkal több van a Kanken hátizsák sztorijában, mint azt a legtöbben gondolnák.

 

Fjallraven táska

 

A Fjallraven sztori

A márka története egy svéd kisvárosban Örnsköldsvikben kezdődött az 1950-es években, Åke Nordin egy fiatal cserkészsrác volt aki gyakran járt túrázni barátaival, legfőképp a környékbeli Västerbotten hegyeit látogatta. Azonban a egy-egy hosszabb túrázáshoz rengeteg cuccot kell magunkkal cipelnünk és a korabeli hátizsákok nem éppen a kényelmükről, vagy az ergonomikusságukról voltak híresek.

Åke tenni akart valamit azért, hogy könnyebbé tegye a túrázást, korábban azt olvasta, hogy ha nagy súlyt akarsz magaddal cipelni akkor minél feljebb és közelebb kell pozícionálnod a súlyt a gerinceden. Ezen megfontolás alapján a családi házuk műhelyében összeszerelt a fából készült keretet, melyet pamuttal vont körbe és ezt az egészet bőr pántokkal erősítette meg. A kísérlet jól sült el, a házi készítésű táskával sokkal könnyebb volt nagy súlyokat megmozgatni és kényelmesebb volt, mint az 50-es évek hátizsákjai.

 

Kanken táska

 

Ez a hátizsák nyújtotta az alapötletet a Fjallraven céghez, melyet tíz évvel később alapított. Az ötlet hasonlóan praktikus okoból jött, ugyanis Åke az ejtőernyősöknél töltött katonai szolgálatot és itt látta meg csak igazán, hogy mekkora szükség lenne speciálisan kialakított hátizsákokra. 1960-ban jegyezte be a Fjallraven céget, melynek első irodája egy egy szobás külvárosi lakás volt, a pincében alakította ki a műhelyt ahol a hátizsákok, köztük később a Kanken is készült. Az első nagyobb tételben készített termékek az alumíniumvázas hátizsákok, sátrak, speciális hálózsákok és a túrázáshoz elengedhetetlen ruházat.

 

Fjallraven Kanken

 

A Kanken hátizsák

A Kanken hátizsák elkészítésének egyik apropója az volt, hogy a 70-es években Svédországban készítettek, egy kimutatást amiből kiderült, hogy a lakosság körülbelül 80%-a szenved, vagy szenvedett már hátfájás következtében. A legrosszabb az volt, hogy ez egyre fiatalabb korban jelentkezett. Az iskolai orvosok és a sporttal foglalkozó szakemberek sürgették a kormányt a mielőbbi megoldás érdekében.

Åke cége ekkor már javában gyártotta a különböző túrafelszereléseket és hátizsákokat, a hírek hallatára azonban úgy döntött, hogy készít egy kisebb méretű hátizsákot, mely iskolás korú gyerekek, fiatalok számára megfelelő lehet mindennapi használatra, valamint arról is gondoskodnia kellett, hogy a táska jól nézzen ki, mivel már akkoriban is meghatározóak voltak a divattrendek.

Az első Kanken táskák a Svéd Cserkészek egyesületével közös összefogásból származott, az 1978-as iskolaévet megelőzően mutatták be és azonnal sikert aratott. A Kanken megjelenése előtt a fiatalok általán félvállas táskákat hordtak, azonban részben a Fjallraven táskájának köszönhetően divatba jöttek a két pántos megoldások. Ez a statisztikai mutatókon is meglátszott, mivel sikeresen csökkentették a hátfájással küzdő fiatalok számát.

 

Kanken hátitáska

 

A Kanken napjainkban

Az elmúlt 35 évben nem sokat változott a hátizsák, nincs is igazán szükség a változásra egy olyan terméknél amelyből milliókat adnak el minden évben. Továbbra is a Vinylon F nevű vízlepergető és rendkívül ellenálló anyagból készül, mely igencsak ellenáll a természet viszontagságainak. Az eredeti dizájn szerint a Kanken elején egy nagy cipzáras rekesz található két oldalrekesszel és a nagy több literes belső résszel, mely opcionálisan kérhető különböző elosztásokban, például fotósok számára objektívtartókkal. Több speciális verzió is készült belőle, mint például a Kanken Mini, vagy a Kanken Kids melyek kisgyerekek igényeit figyelembe véve nyújt megfelelő súlyelosztást

 

Kanken hátitáska

 

Fotók: Fjallraven

Pin It on Pinterest

Share This