Mutatjuk mit tud az új iPhone X és iPhone 8 okostelefon - Vibes
Oldal kiválasztása

Megérkezett az Apple jubileumi okostelefonja. iPhone X-nek hívják, sok újítást hoz, viszont rendkívül drága.

 

iPhone X

Idén 10 éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t amivel gyakorlatilag egy komplett iparágat hozott létre. Ez volt az első okostelefon, mely könnyen kezelhető multitouch kijelzővel rendelkezett, 2 megapixeles kamerája, 4 GB tárhelye, valament egy rendkívül intuitív operációs rendszere is volt. Erre reflektávla mutatták be az iPhone X-et mely az Apple szerint ugyancsak meg fogja rengetni az iparágat, lássuk hogy mire is alapozzák ezt.

 

iPhone X okostelefon

 

A kijelző

Rögtön szembetűnik, hogy a készülék előlapját szinte teljes egészében a kijelző foglalja el, ezt csak az új kamerarendszer töri meg. Itt már rögtön ketté is válik a telefon után érdeklődők tábora, van akinek bejön az új design és vannak akiknek nem tetszik. Szerintünk a Samsung jobban megoldotta az előlapi kamerák elhelyezésének kérdését. Ők a teljes felső sávot lefedték és nem fonták körbe a kamerákat. Szóval sokak számára ez dealbreaker lehet, de lépjünk tovább.

Az iPhone X kijelzője 5,8 hüvelyk átmérőjű és Super Retina Display névre hallgat. Ez egy teljesen OLED megoldást alkalmazó megjelenítő, az OLED-ről azt kell tudni, hogy alacsonyabb a fogyasztása, mint a hagyományos LED kijelzőké, fényereje nagyobb és élethűbb színeket képes visszadni. Felbontása 2436 x 1125, ez 458ppi képsűrűséget jelent, kontrasztaránya 1.000.000:1.

 

új iPhone készülékek

 

TrueDepth kamera és Face ID

Az Apple másik nagy dobása az iPhone X-et illetően az új előlapi kamerarendszer, melyet a telefon előlapjának felső részén helyeztek el, ezzel elég szokatlan megjelenést kölcsönözve az okostelefonnak. Azonban ennek megvan az oka, a TrueDepth névre keresztelt rendszer gyakorlatilag egy 7 megapixeles kamera és egy arcfelismerő rendszer kombinációja. A hagyományos előlaői kamera képet rögzít az arcunkról, emellett egy kivetítő 30.000 láthatatlan pontot vetít az arcunkra ezzel kvázi domborzati térképet készít az arcunkról, a pontosságot és az éjszakai, vagy gyenge fényviszonyok közti felismerést pedig tovább erősíti egy infravörös kamera.

A FaceID a következőképp működik. A felhasználó az iOS-ben található szoftver segítségével beszkenneli az arcát, ehhez szembe kell nézni a kamerával és forgatnia kell az arcát, így készít a szoftver 3D-s térképet a delikvens arcáról. Ennek az az eredménye, hogy amikor a tulaj felemeli telefonját az azonnal felold és a felhasználónak már csak végig kell simítani az ujját a kijelzőn a feloldáshoz. Az Apple elmondása szerint úgy alakították ki a szoftvert, hogy akkor is felismerje a felhasználót, ha sminket visel, megváltozik a haja, vagy mondjuk szemüveget vesz fel.

Mivel az előlapról az összes nyomógombot is eltűntették, ez azt jelenti hogy home gomb se került a készülére, így nincs TouchID. Az Apple szerint a FaceID kényelmesebb megoldás, azonban ezzel mi például nem értünk egyet. Eddig ha mellettünk volt a telefonunk az asztalon elég volt rátenni az ujjunkat, így már fel is kell emelni a készüléket, vagy felé kell hajolni, tudjuk #firstworldproblems. Év elején lehetett olyan pletykákat hallani, hogy az Apple ultrahangos ujjlenyomatleolvsót szeretett volna a képernyő alá helyezni, azonban ez nem működött megfelelő hatékonysággal, így maradtak ennél a megoldásnál. Nem tudjuk mi az igazság, de a TouchID eltűntetése sokaknak fájó pont lesz, amellett hogy az arcfelismerés rengeteg személyi joggal kapcsolatos aggály forrása lesz.

 

iPhone X

 

Dupla hátlapi kamera és portré mód

Természetesen a telefon a korábbi Plus verziójú iPhoneokhoz hasonlóan dupla hátlapi kamerát kapott, érdekes hogy vertikális helyezkedik el a modul, ha tippelnünk kellene akkor azt mondanánk, hogy a TrueDepth szenzorok mögé nem fért be. Az iPhone X mindkét hátlapi kamerája 12 megapixeles, az egyik egy nagylátószögű modul a másik egy telefotó kamera zoomoláshoz. A szenzorok is újak és nagyobbak az Apple szerint még jobb képeket lehet velük készíteni, bár erre eddig sem volt panasz.

Itt megemlítenénk az egyik szoftveres újdonságot, a portré mód kiterjesztését. Az iPhone 7 Plus megjelenésével mutatta be az Apple a portré módot, melly segítségével manipulálhattuk a mélységélességet, így elmosódott úgy nevezett bokeh hátteret kaphattak portréfotóink. Az iOS 11 újabb funkcionalitást hoz ezen a téren. Az előlapi kamera is megkapja a funkciót. Emellett érkezik a portrémegvilágítás, mellyel manipulálhatjuk a fotóink megvilágítását, így keltve akár műtermi hatást.

A11 Bionic processzor

Új 6-magos processzor kerül az iPhone X készülékbe, melyekből 4 nagyteljesítményű 2 pedig az energiahatékonyságra lett kiélezve, így növelve a telefon üzemidejét. Ezek 70% és 25% erősebbek, mint az iPhone 7-esben található központi egységek. A sebességre szerintem eddig sem volt panasz, valószínűleg ezután sem fognak laggolni az Apple okostelefonjai. Az igazi újdonság itt az, hogy a processzor a gépi tanulásra lett kihegyezve, ezt leginkább emberek, tárgyak, helyek felismerésére tudjuk majd használni.

 

iPhone vezetéknélküli töltés

 

Vezetéknélküli töltés és gyorstöltés

Végre ez is elérkezett, az iPhone X vezetéknélküli töltésre is alkalmas, ráadásul a standardnak nevezhetű Qi szabványt használja, így könnyedén tölthetjük okostelefonunkat a reptereken, hotelekben, az erre alkalmas IKEA bútorokon, vagy saját vezetéknélküli töltőnkön. Igaz valamivel lassabb, mint a vezetékes töltés, de kényelmesebb.

A gyorstöltés funkció hagyományos kébelen keresztüli töltés alkalmával működik, 30 percnyi töltéssel 50%-os töltöttséget érhetünk el. A csavar ott van a dologban, hogy az Apple nem mellékel a telefonhoz olyan töltőfejet mellyel ezt megtehetjük, ezt külön kell majd megvásárolnunk.

 

iPhone X kijelző

 

Külső megjelenés

Az előlapról és a kijelzőről már szót ejtettünk, azonban más újdonság is van az iPhone X megjelenésében. A telefon kerete acélból készült, így kissé a régebbi fém kerettel ellátott iPhoneokra emlékeztet. Az előlap minden esetben fekete, a hátlap Asztroszürke és Ezüst színekben érkezi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fekete vagy fehér színekből választhatunk. A telefon hátlapja hosszú idő után újra üvegből készült, ez a vezetéknélküli töltés velejárója, mivel fém házon keresztül nem lehet vezetéknélküli töltést alkalmazni.

Animoji

Ezt is muszáj megemlítenünk. Az iPhone X előlapi szenzorainak köszönhetően képes letapogatni az arcunkat, azonban ennél többet is tud. Arcmozgásunkat képes úgynevezett animojikhoz társítani. Ezek gyakorlatilag 3D-s emojik amelyek követik a mimikánkat.

 

iPhone 8 Plus okostelefon

 

iPhone 8 és iPhone 8 Plus

Az iPhone X mellé érkezik a 7-es széria kvázi frissített változata. A megjelenés gyakorlatilag ugyanaz, mint az előd esetében. A színek változtak, három változatban vásárolhatjuk meg: asztroszürke, arany és ezüst. A készülékház hátlapja itt is üvegből készült, mert az iPhone 8-as szériája is megkapja a vezetéknélküli töltés lehetőségét. A kisebb iPhone 8, 4,7 hüvelykes kijelzővel érkzik az iPhone 8 Plus 5,5 hüvelykes megjelenítőt kap. Az új kijelzők TrueTone funkciót kaptak, így a környezeti viszonyokhoz igazítják a megjelenített színeket és fényerőt.

A két új készülék szintén megkapja az új A11 Bionic processzort. Kamera tekintetében is frissítés következik, nagyobb méretű és tudású érzékelőket kaptak a készülékek, az iPhone 8 Plus továbbra is dupla hátlapi kamerával érkezik, míg az iPhone 8 egy kamerás rendszert kap.

 

iPhone 8 okostelefon

 

iOS 11

Az Apple új mobil operációs rendszere szeptember 19-étől érhető el a nagyközönség számára. Számos újdonság rejlik az operációs rendszerben, most azokat soroljuk fel amelyek elérhetőek lesznek az iPhone tulajok számára.

Ne zavarj mód vezetés közben

Minden értesítést lenémít csakúgy, mint a hagyományos do not disturb mód, annyival tud többet hogy automatikusan üzenetet küld azoknak akik keresnek, így tudják hogy azért nem válaszolsz mert éppen vezetsz. Másik újítás, hogy ha autódban elérhető az Apple CarPlay akkor automatikusan bekapcsolja a ne zavarj módot, mikor telefonon csatlakozik gépjárművedhez.

Frissített kamera app

Korábban már említettük az új portrémódokat, úgyhogy erről nem ejtenénk különösebb szót. Új formátumban fogja iPhone okostelefonod menteni a felvételeket, melyek kevesebb helyet foglalnak. A hosszú záridővel készített felvételek minőségén is javított az Apple valamint az Instagram Boomerang alkamazásához hasonló rövid videókat is készthetünk a Live Photos segítségével.

Értesítési központ

A zárképenyőn mostantól nem csupán a legfrissebb értesítést fogjuk látni, hanem ha lentről felfelé húzzuk ujjunkat az összes korábbi értesítést is láthatjuk, melyekre nem reagáltunk.

Control Center

Ezentúl minden widget amivel az iPhone funkcióit kontrollálhatjuk egy lapon érhető el és át is rendezhetőek. A kezdetekben biztosan furcsa lesz a felosztás, de sokkal több funkcionalitást nyújt, mint a korábbi megoldás.

Okosabb Siri

Sokkal komplexebb kérdések megértésére lesz képes az Apple személyi asszisztense, valamint bonyolultabb fordítások elvégzését is rábízhatjuk. Ezen felül már férfi és női hangot is választhatunk, valamint emberibbé tették a változó hanglejtésnek köszönhetően.

FLAC audiofájlok

Az FLAC egy tömörítésmentes audio formátum, ez leginkább az audifil olvasóknak mondhat valamit. A gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal jobb minőségű hangfájlok lejátszására is képes lesznek az eszközök.

Új funkciók az Apple Mapsben

Főleg autós funkciókkal bővítik a térképalkalmazást. GPS alapú sávtartó asszisztenst és sebességfigyelő funkciót is kap a Maps. Rengeteg beltéri térképpel bővül az adatbázis, repülőterek és bevásárlóközpontok térképei kerülnek az alkalmazásba.

AirPlay 2

Az AirPlay kettes verziója annyival tud többet az egyesnél, hogy egyszerre több bluetooth hangeszközre is képes lesz csatlakozni készülékünk, így multiroom rendszereket is képes lesz kezelni, tehát ha valaki egynél több vezetéknélküli hangszórót használ otthonában egyszerre szólaltathatja meg őket.

Frissített Apple Pay

Az Apple Pay iMessage integrációt kap, így képes leszel kontaktjaid számára pénzt küldeni egyetlen érintéssel, persze ha ők is Apple Pay felhasználók.

iMessage a felhőben

Valós idejű szinkronizálást kap az iMessage, így minden eszközünkön ugyanazt az állapotot fogjuk látni, valamint kisebb tárhelyet fog felemészteni az app, tekintve hogy felhőbe fog szinkronizálni az alkalmazás.

Kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság gyakorlatilag azt jelenti, hogy virtuális objektumokat tudunk elhelyezni valós környezetben. Úgy kell elképzelni mint ha a Pokemon Go-t hatványoznánk. Komplex játékok, teljes csaták szimulálhatóak az otthonunkban egyetlen Apple eszköz segítségével.

iPhone X exkluzív funkciók

Néhány funkció csak az iPhone X-en érhető el, mivel csak ezen készülék hardvere képes kiszolgálni az alkalmazások speciális igényeit. Ilyen a korábban már említett Animoji, vagy a kiterjesztett portré mód. Valalmint ezen készülék esetében teljesen gesztusvezéreltté válik a multitasking és a home gomb funkciója, mivel az okostelefonon elhagyták a home gombot.

 

iPhone 8 Plus

 

Az árak

Nos árak tekintetében az Apple sohasem követte a standardokat, most sem tesz így. Az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X készülékek dollárban kifejezve sem olcsóak, de forintban még rosszabb képet fest a dolog.

Az iPhone 8 64 GB-os verziója 699 USD, forintban ez 264.999 Ft, a 256 GB kapacitású model 849 USD azaz 321 990 Ft.

Az iPhone 8 Plus 64GB-os verziója 799 USD, ez forintra fordítva 303.990 Ft, míg a 256 GB-os modelért 360.990 forintot kell leszurkolni.

A csúcsmodell iPhone X 64 GB-os variánsa 999 USD, mely 379.990 forintot jelent. A 256 GB-os model 436.990 forintot kóstál.

 

új Apple iPhoneok

 

Összefoglaló táblázat

Ha ezek után új iPhone vásárlásába fogsz akkor neked jól fog jönni ez a kis táblázat amiben röviden összefoglaltuk az okostelefonok árait és tulajdoságait.

 

iPhone X iPhone 8 Plus iPhone 8
Méret 70,9×143,6×7,7 mm 78,1×158,4×7,5 mm 67,3×138,4×7,3 mm
Súly 148 gramm 202 gramm 148 gramm
Kijelző 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 2436 x 1125 pixel 1920 x 1080 pixel 1334 x 750 pixel
Kijelző típusa OLED LCD LCD
Hátlapi kamera dupla 12 MP
f/1.8 és f/2.4
dupla 12 MP
f/1.8 és f/2.8
12 MP f/1.8
Előlapi kamera 7 MP f/2.2 7 MP f/2.2 7 MP f/2.2
Tárhely 64/256 GB 64/256 GB 64/256 GB
Processzor Hatmagos Apple A11 Bionic Hatmagos Apple A11 Bionic  Hatmagos Apple A11 Bionic
Egyéb tulajdonságok Vezetéknélküli töltés, csepp- és porálló, FaceID Vezetéknélküli töltés, csepp- és porálló, TouchID Vezetéknélküli töltés, csepp- és porálló, TouchID
Ár 64GB – 379.990 Ft

256GB – 436.990 Ft

64GB – 303.990 Ft

256 GB – 360.990 Ft

64GB – 264.990 Ft

256GB – 321.990 Ft

 

Fotók: Apple

Pin It on Pinterest

Share This